Кикуми Шимода е поетеса, родена во Осака, Јапонија. Член е на ПЕН клубот во Јапонија, Јапонската асоцијација на универзални поети, Јапонската асоцијација за книжевност за деца.

Го основала поетското читање „KonoTe” (Оваа рака). Нејзин интерес е истражување на Јосано Акико и држење јавни предавања. Неодамна ги издала „Start no hi (Првиот ден)“ „Siena no Shigen(Потеклото на Сиена) „Kaju-en (Коријата)“ Добитник е на Гран При награда на натпреварот за поетско читање.