Кирил Кадијски е роден на 16 јуни 1947 година. Поет, есеист и преведувач на поезија, тој бил надвор од официјално наложениот книжевен критериум за време на режимот; еден од основачите на бугарскиот Samizdat и првиот приватен издавач во Бугарија. Преведувач е на голем број француски и руски поети, како Вијон, Молиер, Иго, Бодлер, Верлен, Маларме, Рембо, Аполинер, Сандрар, Лермонтов, Тјутчев, Бунин, Блок, Волошин, Пастернак. Тој е најчесто преведуваниот бугарски поет во Франција, каде сите негови дела се објавени во петнаесет тома. Неговите книги се објавени во Шпанија, Италија, Грција, Романија, Србија и Македонија. Неговите песни се преведени на англиски, германски, полски, словачки, унгарски, руски, белоруски, украински, турски и фински јазик.
Добитник е на голем број бугарски и странски награди: „Иван Франко“ (Украина), 1989, „Европски Гран При“ (Романија), 2001, „Макс Јакоб“ интернационална награда за поезија за неговите собрани дела (Франција), 2002 година
Витез на Редот на уметност и книжевност за достигнувања на полето на француската култура.
Член на ПЕН Бугарија. Член и основач на Cap а l’Est movement of Francophone poets. Дописник член на француската поетска академија Маларме.. Член на Универзалната академија Монмартр. Бивш директор на бугарскиот Културен институт во Париз.