Кристина Хочевар (1977) е поетеса, која ја добива својата титула дипломиран лигвист по Словенечки јазик и Литература и Општа лингвистика на факултетот на Уметност во Љубљана , моментално работи како професорка во средно училиште.
Авторка е на пет стихозбирки: Во плиш (Into Plush, Cankarjeva založba 2004), Физички раб (The Physical Edge, Cankarjeva založba 2007), Опашки (Tails, Škuc 2008) , Осцилации (Oscillations, Cankarjeva založba 2009) и На забите алуминиум, на усните креда (Škuc 2012). Нејзината трета книга Опашки (2008) ја добива наградата “златна птица” и е номинирана за наградата Вероника. На забите алуминиум, на усните креда (2012)е добитник на наградата Јенко која ја доделува Словенското друштво на писатели. Нејзината поезија е преведена на англиски, полски, еврејски, унгарски итн. Гласот на поезијата од г-ѓа Хочевар е меѓу најенергичните и најдинамичните на Словенската книжевна сцена а во исто време е исполнет со нежност и социјална свест.

Песни: