Кваме Давес е роден во Гана во 1962 год. Детството го поминал во Јамајка, а како поет најголемо влијание имал од ритмите и текстурите токму на овој остров. Тој е автор на тринаесет книгипоезија и многу прозни дела, стручна литература и драми. Неговата последна збирка поезија Дом за стара надеж е објавена во мај 2009 год. Тој е еминентен поет на Универзитетот на јужна Каролина каде раководи со програмата на Сц Поетска Иницијатива на Универзитетот во Јужна Каролина. Кваме Давес е програмски директор на Меѓународниот литературен фестивал Калабаш кој се одржува секоја година во мај на Јамајка.

Песни: