Лаксми Памунтак (родена во Џакарта, Индонезија) е автор на две збирки на поезија, „Анаграм“  и „Истек“ (2005); една монографија за насилството наречена „Војна, небо, и две жени“; една збирка раскази базирани на слики насловена „Дневникот на Р.С. Длабочините на уметноста“; и два превода на делата на ценетата индонезиска поетеса  Гоенаван  Мохамад. Во моментов работи на објавување на нејзиниот прв роман „Сината  вдовица“.