Л. Ласло Шимон е роден во Секешфехервар (древна престолнина на Унгарија) на 28 март 1972 година. Гимназија завршил во родниот град. Дипломирал унгарска книжевност и историја на Универзитетот во Будимпешта. Од 1998 до 2004 год. беше претсаедател на Сојузот на младите писатели, а во 2004-2010 год. генер. Секретар на Сојузот на писателите на Унгарија. Истовремено работел како уредник на реномираното списание “Кортарш“ и уредник на будимпештанското книгоиздателство “Сепиродалом”. Од 2005 г. предава на Католичкиот факултет. Има објавено тринаесет поетски и есеистички книги. Во 2007 г. е добитник на најпрестижната унгарска награда за поезија “Атила Јожеф”. Во 2010 г., како кандидат на владејачката партија “Фидес” станува член на Унгарскиот парламент. Претседател е на парламентарната Комисија за култура и информации. Од 2012 г. е државен секретар во владата на Унгарија.