Ласе Содерберг, поет и преведувач од различни јазици, е роден во 1931 година, се доселил во Малме, каде што започнал, и во последните деветнаесет години е организатор и уметнички лидер на Меѓународните поетски денови во Малме. Тој има објавено – освен преводи и стручна литература – повеќе од дваесет книги поезија. Има добиено многу награди за преводи и за неговите дела.