Лина Екдахл, поет и драматург , родена во 1964 година, живее во Гетебург, Шведска.
Книги: Diktsamling 2012; Sprid glädje på Sjömansgården Anette 2007, Vad är det som skall utföras 2005, Nuförtiden 2002, 59 dikter 1999, Människan pratar1999, Fram på dagen 1994.
Пишува за радио станици, списанија и весници. Пишува драми за деца/возрасни и песни за танцови театри.
Ги чита своите поеми на сцена од 1984 година. Во Шведска, Камбоџа, Хрватска, Украина, Колумбија, Србија, Ирска, Германија и Норвешка.