Луис Арманд е писател и визуелен уметник. Роден е во Сиднеј, а од 1994 година живее во Прага. Работел како уредник, издавач, уметнички консултант и куратор и како техничар за преводи на филмскиот фестивал Карлови Вари. Има објавено осум романи: Комбинациите (Еквус, 2016), Абакус (Вагабонд, 2015), Каиро (Еквус, 2014), Појадок на полноќ (Еквус, 2012), Светлост и сенка (Еквус, 2011), Менудо (Антиген, 2005), Градината (Салт, 2001) и Топлотен бран (Еквус, 2013). Покрај тоа, автор е и на десет збирки поезија – меѓу кои последни се: Преглед за источен Бродвеј (2015), Варијациите на простакот Голдберг (2015; двете објавени од Влак Рекордс), Индиректни предмети (2014), Писма од Аусланд (2011; двете објавени од Вагабонд) и Синоптикон (со Џон Кинсела; ЛПБ, 2012 г.). Објавил и голем број критики вклучувајќи ги Видеологија (Литерарија, 2015) и Мајмунот на уличната органа: Поставангардна култура (Литерарија, 2013). Неговата поезија се појавува во повеќе антологии како: Триесет австралиски поети, Најдобрите австралиски песни, Цветна чашка: 30 современи австралиски поети и Пингвин антологија на австралиската поезија. Во 1997 година ја добива наградата „Макс Харис“ (Аделаида), а во 2000 година наградата „Насау Критика“ (Њујорк). Неговото сценарио за Светлост и сенка добива почесно обраќање на меѓународниот филмски фестивал во Трст во 2009 година. Тој е уредник на списанието ВЛАК.