Поет, романсиер, музички новинар и научник, Луиза Футорански водеше живот исполнет со патување и уметност. Футорански ја започна својата шаренолика и разновидна кариера како музички студент на Конзерваторио Муниципал. Делата на Луиза Футорански главно се занимаваат со теми од егзил. Таа има неколку објавени книги поезија има учествувано на многу меѓународни поетски фестивали.