Поет и драматург кој пишува на јазикот Канада, кој се зборува во Карнатака, јужна индиска држава. Таа има три збирки песни, четири драми, антологија на колумни, колекција на есеи. Нејзините песни се преведени и издадени на многу индиски и странски јазици. Таа има презентирано песни на поетски фестивали во Виетнам,Колумбија, Куба, Јужна Африка,Никарагва и Словенија. Мамта има изведено театарски и поетски работилници, кулминирајќи со читања и и продукции за жени, деца и луѓе од маргинализирани општествени групи. Нејзините песни се употребени во учебниците на Канада јазикот. Некои од нејзините песни се компонирани со музика од познати музичари.