Мари Кашиваги е родена во Ерланген, Германија во 1970. Таа е јапонска поетеса и кустос. Добитник е на наградата на престижното списание за поезија Гендаиши Техо (1995). Нејзината прва збирка, Музика на деновите, беше објавена во 2000. Втората книга, Нектаровите корења долги колку што стигнува Одекот (2008), излезе во 2008. Извадоци од книгата може да се најдат на Меѓународната Поетска Мрежа. Преводот на шпански е планирано да излезе во Мадрид.
Нејзиниот интерес за зборови и слики, и хемијата помеѓу различните медиуми, е исто така рефлектирана во нејзиното активно учество во соработки помеѓу уметници и музичари. Дел од поетските инсталации на Кашиваги може да се најдат на нејзината веб-страна (http://homepage2.nifty.com/dawnfruit/sekiryoku.html). Исто така, таа има формирано бенд со пејач, пијанист и композитор на современа музика.

Песни: