Марија Клара Шарупи Јуа пишува поезија на шпански и на јазикот шуар, јазик кој го зборува истоимената домородна заедница. Марија Клара е родена и израсната во амазонската прашума, а нејзината поезија спојува слики од природата со традициите на домородната култура, која датира од пред Инките.
Делата на Марија Клара биле објавени во бројни книжевни списанија и книги, меѓу кои и Зазорува во нашите животи, првата антологија на поезија напишана од домородни писателки од Еквадор, и Ѓердан од приказни и месечини, антологија на домородни поетеси од Латинска Америка. Одржала поетски читања на разни универзитети и саеми за книга, а во 2012 година учествувала на интернационалниот поетски фестивал Меделин во Колумбија.
Била дел од тимот на професионални преведувачи на шуар кои го уредиле од шпански на шуар официјалниот превод на еквадорскиот устав. Член е на движењето Светска поезија и учествувала на првата Меѓународна академска конференција на домородни писателки.