Марија Инес Гриварело Отадо. Дипломирала на Филозофскиот факултет во Аргентина. Професор по шпански јазик и книжевност и латински јазик. Работела како профессор по латински. Освоила повеке награди од кои една во Шпанија, како и Наградата „Октавио Пас“, во 1999 година, на 19-от Светски конгрес на поети во Акапулко, Мексико. Во 2000 година добила почесна диплома во Аргентина. Нејзините песни застапени во ангологи составувани во Аргентина и во други земји.