Мери Шибист е авторка на Инкарнадин добитник на националната награда за збирка поезија во 2013 година.
Добитник е на стипендии од Гугенхајм Фондацијата, Националната стипендија за Уметности, Фондацијата Рона Џафе и Витер Бајнер фондацијата во соработка со Конгресната библиотека. За нејзините дела доделени се и две Пушкарт награди и поддржана е од МекДовел колонија и Рокфелер фондацијата од Белаџио центарот во Белаџио,Италија. Нејзината прва книга Дозволено(Granted) е добитник на ГЛЦА наградата за нови писатели во 2004, дел е од финалистите за Националната награда за Книжевни критичари. Родум од Вилијамспорт, Пенсилванија, со моментално живеалиште во Портланд, Орегон каде и предава на Луис и Кларк Колеџот.