Роден е во Онгон, Дариганга, област Сухбатар, 1952 г., во номадско семејство. Почнал да пишува стигови на 13-годишна возраст. Дипломирал во 1978 год. на Педагошкиот институт во Улан Батор, Монголија. Неговите дела се преведени на преку 40 други јазици. Едно од неговите капитални дела, култниот роман AltanOvoo (Златниот рид) доживеа четири изданија. Неговата поема Месечина над стариот храм го освои првото место во Лос Анџелес, САД (2005), носител е на титулата Светски поетски лауреат на Светската акаемија за култура и поезија, при 26-тиот Светски конгрес на поетите во 2009 год. Беше номиниран за Нобеловата награда за литература во 2006 год. од Советот на Светската академија за култура и поезија, лично од претседтелот на САКП, г-от. Кришна Ширнавас.