Мерцедес Руфе (Буенос Аирес, 1954) се вбројува меѓу највидните поети од Аргентина. Нејзината поезија е постојано објавувана во Лaтинска Америка и во Шпанија, а покрај на шпански, нејзините дела се преведени и на италијански, англиски, француски, германски и на романски. Во 1998 ја основала издавачката дејност на аргентинскиот ПЕН, објавувајќи современа шпанска поезија и поезија преведена на шпански јазик. Добитничка е на многу награди, меѓу кои се издвојува наградата за поезија „Џон Симон Гуденхам“ (2001). Има објавено 11 збирки поезија. Нејзино најново дело е книгата „Светкала кои лебдат“ ( 2009).

Песни: