Михаел Августин е роден во Лубек, на Балтичкиот брег во Северна Германија, во 1953. Студирал Англо-Ирска Литература и Фолклор на Универзитетот во Даблин и на Универзитетот во Кил. Додека студирал работел хонорарно за Ирско и Германско радио. Денес живее во Бремен со неговата жена, Индиската поетеса Суџата Бхат. Работи како писател и радио водител во радио Бремен, каде води двонеделни емисии за поезија и е уредник на неделните радио документарци. Ко- директор е на Интернационалниот книжевен фестивал во Бремен “Poetry on the
Road”. Автор е на бројни стихозбирки, мини драми и кратка проза. Исто така има објавено неколку аудио книги. Неговите најнови збирки, објавени кон крајот на 2014 и почетокот на 2015 година се Denkmal für Baby Schiller (стихозбирка, прозни минијатури и колажи) и Schweini blutet – Deutschland tutet (збирка на фудбалски песни напишани во текот на 2014 Фифа Светскиот Куп во Бразил). Неговите песни, колажи и цртежи се објавени во книжевни списанија низ целиот свет. Преводи на неговите книги се објавени во Аргентина, Венецуела, Полска, Ирска, Англија, Италија, Шведска, Холандија и Грција. Августин работел и како преведувач на поезија и драма(Kenneth Koch, Adrian Mitchell, Pearse Hutchinson, John B. Keane, Peter Sheridan, Adrian Henri, Roger McGough, Raymond Carver, Sujata Bhatt, Simon Gray, Matthew Sweeney). Имал свои поетски читања на бројни интернационални литерарни фестивали(Dublin,
Maastricht, Edinburgh, Vienna, Medellín, Caracas, Kuala Lumpur, Surabaya, Vilnius, Johannesburg, Harare, Granada/Nicaragua and Mexico City) и е добитник на Friedrich- Hebbel-наградата and the Kurt-Magnus-наградата.
Во 1984 станува член на Интернационалната Програма за Пишување на универзитетот во Ајова во САД. Во 2003/04 станува Max Kade писател и визитинг професор во Дикинсон Колеџот во Пенсилванија, и во 2006 станува резидент писател на Универзитетот во Батх во Англија .Во 2009 тој и неговата жена имаат позиција на резиденти во Heinrich Böll Cottage на Achill Island на
Западниот Брег на Ирска. Член е на Германскиот и Ирскиот П.Е.Н.