Михаил Ламас ( Кулиакан, 1979) поет, преведувач и книжевен критичар кој ги објавил следните стихозбирки Контралето/Contraverano (2007); Нецелосно пребројување на пожарите|Избор песни / Un Recuento Parcial de los Incendios | Selección de poemas(2009) добитник е на националната награда за поезија и втора награда на XXVII поетски конкурс Clemencia Isaura во градот Сарагоса. Уредник е на книжевните критички блогови La Estantería и Reseñariо. Ко-уредник е на списанието Círculo de Poesía.