Миодраг Јакшиќ (1969) е автор на песни, литературни есеи, драми, reviews, itineraries и песни за деца. Досега објавил седум книги и над илјада новинарски написии извештаи. Неговата поезија е застапена во многи антологии и прегледи на српска и светска поезија. Песните му се преведени на повеќе од 20 јазици и објавени во многи книжевни списанија во Србија и странство. Учествувал на сите позначајни литературни настани и фестивали во Србија. Еден е од главните уредници на книжевното списанието за деца „Витез“ од Белград. Член е на Друштвото на писатели на Србија, Независното друштво на овинари на Србија и Организацијата на композитори на Србија. Добитник е на многу литературни награди како и на признанија за социјален придонес и во Србија и во странство. Живее и работи во Белград.