Мирослав Демaк е писател, преведувач и издавач. Роден е на 2 ноември 1948 година во Стара Пазова. 

Студирал на Филозофскиот факултет при универзитетот „Комениус“ во Братислава. 

По завршувањето на студиите во Словачка, работел како новинар, уредник на списанието „Nový Život“ (Нов живот), а бил и главен и одговорен уредник на детското списание „Pionieri“(Пионери). Од 1988 до 1993 година би директор на издавачката куќа „Obzor –Tvorba“.

Во 1993 година се сели со семејството во Словачка, каде работи како издавач до 2013 година, кога и се пензионира.

Демак е автор на следниве стихозбирки: „Од oтворена дланка“ (1974), „Зодијак“ (заедно со Вјазослав Хронец),  „Меѓу два огна“ (1977), како и поетскиот избор „Реконструирање на Елсинор“ (2008).

Преведувач е на околу дваесет книги од српски, хрватски, македонски, рутениски и германски јазик.

Неговите книги се преведени на српски, германски, хрватски, романски и македонски јазик.