Моника Оспронг (родена на 1969) е Норвешка поетеса која живее во Стокхолм. Нејзините најнови стихозбирки се Sirkelsalme (Кружни псалми) 2013 и Et diktet barn (Измислено дете) 2010. Покрај овие две книги има објавено и роман насловен mellom Alex Gobulev og meg (1997), а помеѓу 2003 и 2010 работи на проект Пазар за војници /Soldatmarkedet, , текст во различни делови каде насловот е неопходен за да се пронајдат различни пристапи до овој специфичен збор , низ книги, инсталации и звучни инсталации. Завршува Магистерски студии на Кралскиот Институт за Уметност во Стокхолм (2012-13) а во нејзината поетска пракса ги открива границите на книгите и границите помеѓу визуелните и звучните уметности.