Моника Херцег е родена 1990 година во Сисак, сегашна Хрватска.

Студира физика на Одделот за физика на Универзитетот во Риека. Живее во Загреб.

Таа е добитник на наградата „Мостови на Струга“ за 2019 година, што ја доделува фестивалот „Струшки вечери на поезијата“ за најдобра дебитантска книга.

Песните ѝ се објавувани во различни списанија и на порталите во Хрватска и во регионот, како и на Третата програма на Хрватското радио.

Покрај наградата наградата за дело во ракопис „Горан за млади поети“ од хрватскиот поетски фестивал „Горанова пролет“ (Goranovo proljeće) ја освоила и и втората награда на меѓународниот натпревар за поезија Castello di Duino 2016 и првата награда на регионалниот натпревар за хумористично-сатиричен жанр „Стеван Сремац“ 2017.

Песни: