Моника Ринк е родена во Цвеибрукен во 1969 година. Студирала верски студии, историја и компаративна лингвистика на Универзитетот Bochum, на Слободниот Универзитет на Берлин и на Универзитетот Јејл. Објавила збирки поезија, есеи, како и книга со песни, цртежи и проза. Добитник е на Наградата за поезија „Ернст Мејстер“ во 2008 година и на Наградата за поезија „Арно Реинфранк“ во 2009 година. Соработува со композитори и музичари и предава поезија во Институтот за германска литература во Лајпциг.