Нилас Холмберг (1990) е мултиумеmик од Охчејохка/Утсјоки, Финска кој припаtа на народот Саами. Завршува Tampereen Yhteiskoulun lukio (Средно уметничко училиште во Тамперен). Холмберr работи како писател, музичар и актер. Претежно пишува и пее на северно-саамски,
но и на фински и англиски јазик. Има објавено две збирки поезија; Dego livecen oaidndn ietan (2009) и Аmаѕ аmаѕ amasmuvvat (2013). Во 2010 година ја добил првата награда на Uralic poetry slam во градот Оулу. Оваа година ќе ја објави својата прва збирка поезија на фински јазик. Поезијата на Холмберr е преведувана на фински, англиски, норвешки, шпански, германски и хинди јазик за книжевни списанија и фестивали. Холмберr е дел од фолклорното мзичко дуо Niillas Holmberg & Roope Maenpa, кое има настапувано на фестивали и други манифестации во Финска, Норвешка, Исланд, а наскоро и во Естонија и Шведска. Го објавиле албумот Manin guottdn girjfi fdrus (2011) а момеmално работат на објавувањето на вториот албум во 2014 rод. Музиката на Холмберr и Маенпа е мрачна фолк музика претежно на северно-саами јазик. Холмберr работи и на музика за деца.