Нурит Зарчи, родена во Ерусалим, 19 октомври 1941 е израелска поетеса и автор за возрасни и деца. Зарчи има објавено многу песни во весниците за деца. Има објавено повеќе од сто книги на детската литература, поезија, проза и истражување. Во 1999 година, Зарчи беше ко-добитник на Биалик наградата за литература. Покрај тоа, таа има добиено многу други престижни награди за својата книжевна работа.

Песни: