Олајумоке Верисимо (родена 26 декември 1979, Лагос) е нигериски поет и писател. Ја има добиена наградата Carlos Idize Ahmad Prize за нејзината прва книга во 2009 година, како и Втората Награда Anthony Agbo Prize for Poetry, исто така во 2009 година. The Punch ја опишува како „една од оние кои ќе го променат лицето на литературата во Нигерија“.