Предраг Луциќ е роден 1964 година во Сплит. Студирал театар и радио режирање на Факултетот за драмски уметности во Белград. Режирал драми во театрите во Белград, Сплит и Тузла. Работел како новинар, уредник, автор на сатирични и други написи, автор на фотомонтажи, уредник на интернет страници, итн. Моментално, работи како новинар за дневен весник што излегува во Риека. Неговата поезија, проза и драми се објавени во различни хрватски и странски списанија за литература. Неговите дела се преведени на англиски, германски, италијански, македонски, руски и словенечки. Исто така, познат е по своите литературни перформанси.