Рафаел Солер (Валенсија, Шпанија, 1947) е поет, наградуван романсиер и универзитетски професор, заменик-претседател на Здружението на шпанските писатели (АКЕ). 

Објавил пет книги поезија: Los sitios interiores (1979), за која ја добил наградата Juan Ramón Jiménez во Шпанија во 1980 година; Maneras de volve (2009), Las cartas quedebía (2011), Ácido almíbar (2014, за која ја добил наградата Crítica Valenciana во Шпанија во 2016 година и No eres nadie hasta que te disparan (2016).

Бил канет да чита свои песни во повеќе од петнаесет држави, две од неговите антологии се објавени во Јужна Америка, а некои негови книги се преведени на англиски, француски, италијански, јапонски, унгарски и романски јазик.