Таа е една од најнаградуваните и најпрепознатливите гласови на новата шпанска поезија. Ги има објавено следните стихозбирки Легенди за ‘ртот (Villanueva de la Cañada, Madrid, 2005), Дневник на блесокот (Rialp Publishing House, Adonáis Collection, Madrid, 2006), Очите на маглата (Visor Books Publishing House, Madrid, 2008), Кронирија (Hiperión Publishing House, Madrid, 2009), (Ícono Editorial Publishing House, Bogotá, 2012) и (El Suri Porfiado Publishing House, Buenos Aires, 2012), и Малите трње се мали (Hiperión Publishing House, Madrid, 1st edition 2013 – 2nd edition 2014).

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Ракел Лансерос” style=”fancy”]
Нејзината книга Journal d’un scintillement била објавена во Франција (Les Éditions du Paquebot publishing House, Paris, 2012), додека нејзината книга Croniria била објавена во САД (Valparaíso USA, Tennessee, 2014).
Има освоено бројни награди меѓу кои престижната награда за поезија „Unicaja“, втора награда на наградата за поезија „Адонаис “, наградата за поезија „Трен“, наградата за поезија „Антонио Мачадо“ во Баеза и наградата „Хаен“.
Нејзиното поетско творештво е собрано во антологиите Црвената акација (Tres Fronteras Publishing House, Murcia, 2008), Сон во сон (4 de agosto Publishing House, Logroño, 2012) и Во служба на ветрот (Valparaíso Publishing House, Granada, 1st edition 2012 – 2nd edition 2015).
Како преведувач, го објавила Љубовни песни (Valparaíso Publishing House, Granada, 2013), нејзиниот превод на шпански од собраните песни на Едгар Алан По.
Дипломирала француски и англиски, а магистрирала односи со јавност, а нејзини песни, преводи и книжевни критики биле објавени во многу светски книжевни списанија и дневници.
Нејзиното поетско творештво е вклучено во бројни антологии во Шпанија, Мексико, Никарагва, Колумбија, Ел Салвадор, Чиле, Пери, Еквадор, Боливија, Аргентина, Венецуела, САД, Италија, Ерменија, Белгија, Индија и Турција. Нејзиното творештво делумно е преведено на англиски, француски, италијански, индиски, холандски, турски, хебрејски, грчки, ермениски и португалски.
Член е на театарското книжевно друштво Деца на Мери Шели. Во 2014 била избрана како шпански претставник на европскиот проект Поп наука, поддржан од Универзитетот во Женева, Европската организација за нуклеарно истражување и Светската академија за поезија.
[/su_spoiler]
[/su_accordion]