Рита Ел Кајат, (р. 1944, Рабат,Мароко) е марокански психијатар, антро-психоаналитичар, писател и антрополог. Во Рабат, таа имаше можност да ги посетува современите училишта со што кулминира со дипломирајње на Медицинскиот факултет. За време на студиите таа беше, исто така, и активен радио спикер, ТВ и кино уметник. Таа е автор на повеќе од 350 статии и 30 книги.