Роберт Беруеe роден на Хаити, но живее во Квебек четириесетина години. Тој е поет, лингвист, специалист за лингвистички развој, лектор и критичар. Тој е автор на првата теориска студија за истражувачкиот концепт на “ракописот на мигрантите и мелезите”, има соработувано со десетици ревии и списанија, има објавено бројни текстови и песни, стихозбирки, преводи од и на англиски и каталонски, тој е ко-автор на колекции поезија и книги. За неговата последна збирка поетска фикција тој добил престижна француска награда. Тој е координатор и ко-автор на книгта со наслов “Лингвистичкиот развој на Хаити: прашања, предизвици и предлози”, објавена во 2011.