Рон Винклер, роден во 1973, е независен писател и преведувач и живее во Берлин. Додека студирал Германски јазик и историја во Јена, го основал поетското списание „intendenzen“, кое го води една декада. Винклер одржал читања во Австрија, Никарагва, Холандија, Данска, Норвешка, Полска, Албанија, Кина, Швајцарија, САД, Тајван, Црна Гора и Аргентина. Неговите песни се преведени на 21 јазик и бројот расте, а како уметник престојувал во Кордоба,Аргентина; Венеција, Италија; и Чернивци,Украјна. Неговата најнова збирка поезија ,„Скапоцен полноќ“, самошто се издаде. Покрај поезија, пишува и флеш фикција. Винклер бил уредник на пет поетски антологии и превел бројни збирки поезија од англиски.