Рони Сомек е роден во Багдад во 1951 година, а доаѓа во Израел како дете. Студирал хебрејска литература и филозофија на Универзитетот во Тел Авив и сликарство на Авни уметничката академија. Тој работел со уличните групи, а во моментов предава литература и води работилници за креативно пишување. Има објавено 10 збирки поезија (Последната со наслов „Алжир“) и книга за деца со неговата ќерка Ширли („Копче за смеење“).