Сали Кребтри е поет, текстописец и автор кој често го канат да се појави на фестивали низ целиот свет со своите шарени и чудни настапи. Таа носи нова публика во поезијата преку нејзиниот иновативен пристап, и инсталациите кои се нејзин заштитен знак, како што се Poetree, Песни од конзерва, Телефонот – говорница за песни, „Ќе си ги изедам зборовите“ прехрамбена поезија, и нејзиното поетско бинго шоу. Во Велика Британија кон крајот на годината ќе се додели и новата награда за поезија создадена во нејзино име.