Семих Серген е актер, режисер, автор на претстави и поет. Роден е во Истанбул на 11мај1931 год, како втор син на семејство кое 9 генерации живеело во Истанбул. Дипломирал на Истанбулската гимназија и заминал во Анкара за да студира драма. Дипломирал прв на својот отсек на Државниот конзерваториум во Анкара во 1954 година. Истата
година почнал да работи како актер на Државниот театар на Турција. Во неговата кариера режирал и глумел во бројни
домашни и странски претстави. Автор е на 11 книги драми и романи како и 17 збирки поезија. Женет е и има 5 деца.