Сергиј Грабар е поет, прозаист и есеист. Роден е во 1954 година во Киев. Студирал на Педагошкиот институт при Факултетот за украинска филолофија. Сергиј Грабар е автор на три книги поезија: Инспирација (1999), Ливчиња надеж (2002) и Твоето име (2006). Исто така, автор е на четири книги раскази. Неговите дела се преведени и објавени на хрватски, азербејџански, персиски и германски јазик. Добитник е на неколку награди и признанија за поезија, во земјата и странство.