Шармила Реј, родена на 25ти Септември 1960 година, по завршувањето на колеџот Президенси диплoмирала на отсекот за историја на Универзитетот во Калкута. Потоа се приклучила на „Сити Колеџ“, Колката каде работи како професор и шеф на отсекот за историја. Автор е на 5 книги поезија – „Земја јас и ти“, „Ден со Рини“, „Живеење други животи“,„ Фантазија е, реалност е“.
Во нејзините песни експериментирала со сарод (Индијски жичан инструмент) и резултат е цд-то „Патување низ поезија и музика“. Нејзините песни, раскази и есеи биле објавени во разни национални и интернационални списанија.

Биографија

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Шармила Реј” style=”fancy”]

Шармила Реј, родена на 25ти Септември 1960 година, по завршувањето на колеџот Президенси диплoмирала на отсекот за историја на Универзитетот во Калкута. Потоа се приклучила на „Сити Колеџ“, Колката каде работи како професор и шеф на отсекот за историја. Автор е на 5 книги поезија – „Земја јас и ти“, „Ден со Рини“, „Живеење други животи“,„ Фантазија е, реалност е“.
Во нејзините песни експериментирала со сарод (Индијски жичан инструмент) и резултат е цд-то „Патување низ поезија и музика“. Нејзините песни, раскази и есеи биле објавени во разни национални и интернационални списанија.
Го уредувала списанието за уметност и поезија “Poetry And Art“ (1992-1998). Одржала работилници за поезија и превод спонзорирани од Британскиот Совет, Колката и Друштвото на поети на Индија и учествувала на разни семинари организирани од универзитети или приватни институции.
Го уредувала „The Journal” (2012-2013), поетско списание на Друштвото на поети на Индија, а моментално е уредник на „Poetry and Prose“.
Своите песни ги читала на разни места во државата.

[/su_spoiler]