Роден и израснат во Западен Бенгал, Индија, Сонет Мандал е поет кој пишува на индиски и англиски и е основач на книжевното списание „The Enchanting Vегѕеѕ”. Автор е на 8 збирки поезија. Добитник е на признанието „Поет лауреат” од Бомбадил издаваштво, Шведска во 2009 година потоа бил одбележан на престижната Плочка за особени достигнувања во музејот на Бенгалскиот универзитет за инженеринг и наука, Шибпур во 2011, а во 2010 година бил претставен како еден од Петте познати млади автори на Бенгал во списанието „India Today”.
Неговите дела се објавени во бројни интернационални книжевни изданија меѓу кои и: „Стремеж” (поддржано од Министерството за култура на Македонија), „The Sheepshead Review” (Универзитетот во Висконсин, Грин Беј), „The Penguin Review” (Универзитетот во
Јангстоун), Two Thiгds North (Универзитетот во Стокхолм), Califoгnia State Poetry Quaгteгly (Друштво на писатели на Калифорнија), Nth Poistion, Fox Chase Review, The Journal (Друштво на писатели на Индија), Holleг (Поетски проект на Принстон), Fгiction Magazine (Универзитетот во Њукасл и центарот во Њукасл за книжевни уметности) и Daгk Matteг Journal (Универзитетот во Хјустон).