Стеинар Опстад е роден во 1971 година во Норвешка, а живее во Осло. Студирал германски, историја на религиите и светска литература на Универзитетот во Осло и Универзитетот во Берген. Неговата прва книга песни, „Таблици и заповеди“, била објавена во 1996 година, а по неа следеле „The Common“ (1998), „Неписмен“ (2000), „Азбука и сеќавање“ (2002) и „Соберете ги секирите за ноќва“ (2005). Уредник е на антологиите „Soft Glass“ (2000) и „А вистината дојде во форма на песна“ (2003). Исто така зема активно учество во дебати, во дневниот печат, списанија и книги. Стеинар Опстад има добиено неколку прстижни книжевни награди, од неговото дебитирање во 1996 година до денес.

Песни: