Таеко Уемура e родена во Кјото. Таа е јапонски поет и есеист. Дипломирала на Универзитетот Конан, на Факултетот за писменост во 1970. Таа промовирала движење “Орална Поетска Група” во 1970те со Арима Такаши. Во моментов таа е член на јапонскиот ПЕН клуб, Поетската Асоцијација Канзаи, Јапонската Универзална Поетска Асоцијација и пишува активно и постојано. Таа има публикации поезија на јапонски и серија поетски книги, бројни есеи и една публикација на англиски.