Том Ван де Ворде е Белгиски поет, есеист и преведувач на aмериканска поезија на холандски јазик. Во 2008 ја објавува неговата прва стихозбирка, збирка на “Современи пејсажни” дела. Книгата е номинирана за “Ц.Будинг “наградата за надобро поетско деби. Во 2013 ја објавува Љубов и Земја, неговата втора збирка поезија, во неа изолира микроскопски слики од политички и економски проблеми. Збирката е номинирана за наградата “Херман Де Коник”за најдобра стихозбирка и е наградена со наградата за поезија “Еаст-Фландерс ” која се доделува на секои три години. Неговите дела се досега преведени на десет јазици, и поканет е да учествува на разни поетски фестивали во Европа.