Томаж Шаламун е словенечки поет, роден во 1941 година во Загреб, Хрватска, кој се смета за еден од големите повоени поети од централна Европа. Шаламун предавал на Универзитетот во Алабама, Тенеси, Џорџија, Масачусетс, Питсбург и Ричмонд, и бил поканет да биде член на Меѓународната програма за писатели при Универзитетот во Ајова во 1971 година. Поминал неколку години како културно аташе во словенечкиот конзулат во Њујорк. Девет негови поетски книги се објавени на англиски, меѓу кои Книга за брат ми (2006), Покер (2003, 2008), Ред (2006), и Гори и пехари (2008). Негови книги се објавени на деветнаесет јазици. Во 2007 година, Шаламун ја добил Европската награда во Мунстер во Германија. Неговата најнова поетска книга е насловена Ене ја раката и ене го сувиот стол (2009).

Две негови книги се преведени на македонски јазик: Амбер (2004) и Глаголи на сонцето (2008). Во 1993 година ја добил наградата „Нова Македонија“.