Уша Акела е автор на четири поетски збирки, последната, Бројаница од ширини ( 2 Leaf Press, Њу Јорк, САД) збирка поезија и проза инспирирана од патувања. Била поканета на бројни меѓународни поетски фестивали, издавала дела насекаде низ светот и учествувала на многу читања. Обожува интервјуирање уметници и писатели и е позната по основањето на Поетскиот Караван во државата Њу Јорк и Остин. Организацијата нуди слободни поетски читања и работилници на загрозените групи граѓани.