Вердан Хакобјан е роден во 1948 во Артсак, во семејство на учители. Почнал да пишува кога имал 11 години, но исто бил добар и во сликањето. Дипломирал на Педагошкиот институт во Баку во 1969 и почнал да работи во Степанакерт во културниот оддел во весникот, прво како литературен работник, потоа како шеф на одделот и најпосле како соуредник. Тој е член на Унијата на писатели на Артсак од 1983 како нејзин претседател и ректор на универзитетот. Тој е автор на многу поетски, културни и литературни колекции книги, на драми, на националната химна на Артсак. Неговитедела се преведени на бројни јазици.