Васил Махно (1964) е украинскипоет, есеист, драмски писател и преведувач. Роден е во градот Чертков, во Тернополската област. Го завршил Тернополскиот педагошки институт и сите академски степени. Предавал на
Јагелонскиотуниверзитет во Краков. Од 2000-та година живее и твори во Њујорк.