Виктор Родригес Нуњес ( Хавана, Куба, 1995) е поет, новинар, книжевен критичар, преведувач и учител. Има објавено тринаесет стихозбирки, најголем дел од нив се добитници на награди, најнова претходноспоменатите е desde un granero rojo (Alfons el Magnànim Prize, Spain, 2013). Неговите одбрани песни, издадени се во седум земји во кои се говори шпански и е преведен на македонски, англиски, француски, италијански, српски и шведски. Поканет е да ги чита своите песни во повеќе од триесеттина земји, и бил резидент поет во Париз (2012) и Шангај (2013). Родригес Нуњес бил уредник на El Caimán Barbudo , еден од водечките книжевни списанија во Куба. Составува три антологии кои ја дефинираат неговата поетска генерација и објавува разни изданија со критики и есеи на шпанско-американски поети. Помеѓу неговите преводи на шпански се и книгите на Марк Странд и Џон Кинсела. Времето го поминува во Гамбиер, Охајо каде е професор по шпански јазик во Кењон Колеџот, и Хавана, Куба. ,