Роден во 1979 во Ла Вале ау Лупс, близу Париз, Јекта е француски поет и музичар.
Има објавено четири книги поезија: Безличен гледач. 2009, Editions Le Grand Incendie; Регистар на сенки, 2013, Editions L’oreille du Loup; Јадачи на рефлексии, 2016, Editions Transignum; Скршен за странци, 2018, Editions Petra).
Како композитор, гитарист, наратор и пејач, Јекта соработува на неколку проекти поврзани со поезија. Компонирал музиката за видеопесни. Во 2016, го објавил својот прв музички запис кој ја придружува книгата Јадачи на рефлексии.