Ји Ша е роден 1966 година во Ченгду. Ги објавил неговите први песни додека бил ученик, студирал кинески јазик на Наставничкиот Универзитет во Пекинг,и станал забележителна фигура помеѓу универзитетските студенти-поети во Кина. Работел во литературни списанија, како ТВ презентер и независен изда- вач, а сега е асистент професор на Универзитетот за меѓународни студии во Кси’јан. Во 1988 година ја објавува неговата прва збирка „Осамена Улица“ на шапилограф.Неговата поезија е преведена на неколку јазици.