Јоланда Кастањо (Сантијаго де Компостела, Галиција – Шпанија, 1977) ја објави својата прва книга на возраст од 17 години. Таа има добиено многу награди за поезија. Kо основач e на списанието за поезија Valdeleite и Letras де Cal, на издавачката куќа за нови поетски таленти. Со силен интерес во спојувањето на поезијата и други креативни јазици, таа е вклучена во многу различни искуства на фузија со музика , перформанси, танцување, визуелни и аудио-визуелни уметности; активности за кои таа исто така е наградувана.